İnce ve hafif oyuncu laptopları, Intel ’in yeni kuşak Lunar Lake işlemcisine dair ortaya çıkan yeni sızıntılara nazaran büyük bir değişim yaşayacaklar. Intel’in gelecek jenerasyon Xe2 Battlemage mimarisiyle güçlendirilen entegre grafiklerinin potansiyel performans düzeyi, entegre ekran kartlarının yakın gelecekte daha yüksek kare suratlarına ulaşmak için önemli halde geliştiğini gösteriyor.

Sadece Intel Lunar Lake ile değil, AMD ve Qualcomm da gümbür gümbür geliyor

Bir SiSoftware benchmark sonucuna nazaran, Lunar Lake işlemcisini kullanan HP Spectre x360 laptopun evvelden yayımlanmış bir örneğinin olduğu görülüyor. Bu örnek donanım, Intel’in Xe2 Battlemage mimarisiyle güçlendirilmiş Lunar Lake (Intel Core Ultra 200V) işlemcisine sahip.

Söz konusu benchmark sonucunda, Intel Arc entegre grafik tahlili için bir test sonucu gösteriliyor. Ekran kartının özellikleri 56 Yürütme Ünitesi (Execution Units – EU) ve 1,75 GHz suratında çalışan bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Bu grafik ünitesi, 17W güç tüketiyor. Bu özelliklerle ekran kartı 2.108 Mpix/s performans elde ediyor. Bu da Intel’in Lunar Lake grafiklerinin Meteor Lake’e nazaran iki kat daha süratli olacağı argümanını destekliyor.

Ancak bahsedilen laptop evvelden yayımlanmış bir model olduğu için, bu bilgilere temkinli yaklaşmak kıymetli. Ayrıyeten ekran kartının 56 EU ile tam olarak donatılmış olmadığı, amiral gemisi Xe2-LPG Battlemage grafik tahlilinin 8 Xe Çekirdeği ile çalıştığı söylentileriyle karşılaştırıldığında, bu donanımın bir kesintiye uğramış versiyonu olduğu da belirtiliyor.

Bununla birlikte bu sızıntının yanlış olabileceği yahut uydurma olabileceği, ayrıyeten yalnızca tek bir benchmark sonucuna dayandığı da unutmayalım. SiSoftware’in grafik testleri için en düzgün seçenek olmadığı da aşikâr. Lakin tüm bu ayrıntılara rağme, Intel’in Lunar Lake ile entegre ekran kartların hakikaten etkileyici olabileceği tarafında önemli bir işaret var.

Lunar Lake’in, ince ve hafif oyuncu laptoplarını kuvvetli uygulamaları ve çağdaş oyunları daha yeterli çalıştırma konusunda yeni bir düzeye taşıyabileceği düşünülüyor. Lakin rekabet de epeyce sert. AMD’nin Strix Point işlemcisi, laptop işlemcileri ortasında kıymetli bir potansiyele sahip ve Lunar Lake’in rakibi olarak görülüyor.

Qualcomm’un Snapdragon X Seçkine (ve Plus varyantları) üzere ARM tabanlı işlemciler de ince ve hafif oyuncu laptopları için farklı bir seçenek sunuyor. Emülasyon sayesinde x86 yazılımını çalıştırabilen ARM tabanlı işlemcilerin gelişmesi de laptop pazarında yeni bir devrin habercisi olabilir.

Paylaş

Haber Hakkında Bir Yorum Yazın

Exit mobile version