Yenilenebilir Enerji Kaynaklarındaki Küresel Geçiş

Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki küresel geçiş, dünya genelinde hızla artmaya devam ediyor. Ember tarafından yayınlanan Global Electricity Review 2024 raporuna göre, 2023 yılında üretilen elektriğin üçte birinden fazlası yenilenebilir enerji kaynakları tarafından sağlandı. Bu durum, güneş ve rüzgar enerjisinin önemli ölçüde büyüyerek elektrik üretimine katkı sağladığını göstermektedir.

Ember raporuna göre, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi kaynaklarından üretilen elektrik miktarı sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 10 artış gösterdi. Buna karşılık, fosil yakıt kaynaklarından elde edilen elektrik miktarındaki artış ise yalnızca yüzde 0,8 olarak gerçekleşti. Yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı 2000 yılında yüzde 19 iken, 2023 yılında yüzde 30’u aşarak rekor seviyeye ulaştı.

Özellikle Çin’in, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin büyük bir kısmını sağladığı görülmektedir. Çin, 2023 yılında güneş enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 51’ini ve rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 60’ını karşılayarak bu alanda önemli bir oyuncu haline gelmiştir.

Türkiye’deki Durum

Türkiye de güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde önemli adımlar atmaktadır. Ülke, elektriğinin yüzde 42’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılayarak küresel ortalamayı aşmıştır. Türkiye’de güneş enerjisi yüzde 6, rüzgar enerjisi yüzde 10 ve hidroelektrik enerjisi ise yüzde 20 paya sahiptir. Ancak, elektriğin yüzde 58’i hala fosil yakıtlardan elde edilmektedir.

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin elektriğinin yüzde 47’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması hedeflenmektedir. Ülkenin güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli oldukça yüksektir. Özellikle çatı üstü güneş enerjisi gibi alanlarda daha fazla yatırım yapılarak bu potansiyelin daha etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Ember Türkiye Lideri Ufuk Alparslan, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarını daha etkin bir şekilde kullanarak enerji güvenliğini artırabileceğini belirtmektedir. Türkiye’nin hidroelektrik kaynaklarına ek olarak diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına da yatırım yapması gerekmektedir.

Paylaş

Haber Hakkında Bir Yorum Yazın

Exit mobile version