Sinek Kanatları Üzerindeki Evrimsel Çalışmalar

Sinek kanatları, yüz milyonlarca yıl önce, karmaşık bir menteşe yapısıyla vücuda bağlanan yeni bir yapı olarak evrimleşti. Bu yapı, biyologlar için evrimsel bir gizem olmaya devam ediyor. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde böcek uçuşu üzerine çalışan araştırmacı ve biyomühendislik profesörü Michael Dickinson, böceklerin kanat menteşesini yaşamın evriminde gerçekleşen en önemli ve en muhteşem yapı olarak nitelendiriyor.

Deney Tasarımı ve Yapılan Gözlemler

Dickinson ve ekibi, meyve sineğinin kas hareketini ve bunun sonucunda ortaya çıkan kanat hareketini aynı anda kaydedecek bir deney tasarladı. Sineğin 12 minik kanat kasının hareketlerini ve üç boyutlu kanat hareketi desenlerini kaydetmek için karmaşık bir deney düzeneği kullanıldı. Sineğin çevresel işaretleri simüle etmek için panoramik LED ekranlar kullanılarak uçuş kontrol edildi.

Kullanılan Teknolojiler

Sineklerin kas hareketlerini kaydetmek için genetik mühendisliğinden faydalanıldı ve floresan eklenmiş kaslar kullanılarak kayıt yapıldı. Ayrıca, kanat hareketleri saniyede 15.000 kare kaydedebilen üç yüksek hızlı kamera ile yakalandı. Bu teknolojilerin kullanımı, sineklerin uçuşundaki değişiklikleri incelemek için oldukça önemliydi.

Veri Toplama ve Analiz Süreci

Deneyde, 72.000 kanat atışını kapsayan terabaytlarca veri toplandı. Bu veriler, kas aktivitesine dayalı olarak kanat hareketini tahmin eden bir sinir ağı geliştirmek için kullanıldı. Dickinson ve ekibi, çok çeşitli uçuş modellerine ilişkin veriye ihtiyaç duyduklarını ve hayvanlarla çalışmanın ek zorluklar yarattığını belirtiyorlar.

Paylaş

Haber Hakkında Bir Yorum Yazın

Exit mobile version