Milli Savunma Bakanlığı’ndan Yerli Uçak Gemisi Projesi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda bulunan Dizayn Proje Ofisi (DPO), Türkiye’nin deniz gücünü artırmak amacıyla yürütülen projeler arasında yer alan Milli Uçak Gemisi Projesi’ni geliştiriyor. DPO, TCG Anadolu’dan daha büyük olacak yerli uçak gemisinin tasarımını üstlenerek Türkiye’nin denizlerdeki caydırıcılığını güçlendirmeyi hedefliyor.

Yerli Uçak Gemisi Teknik Özellikleri

Özellik Değer
Tam Boy 285 metre
Genişlik 68 metre
Deplasman 60.000 ton
Hız 25 knot
Ana Tahrik Sistemi COCAG
Uçak Kalkış/İniş Sistemi STOBAR

Yerli uçak gemisi projesinde, yerli insanlı ve insansız hava araçlarının konuşlandırılması planlanıyor. Baykar ve TUSAŞ gibi yerli firmalarla işbirliği içinde olan DPO, milli uçak gemisinin tasarımında yerli üretim oranını artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında 110 kişilik Uçak Gemisi Çalışma Grubu oluşturularak konsept tasarım çalışmalarına başlanmıştır.

İstanbul Tersanesi’nde Yürütülen Projeler

İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda faaliyet gösteren DPO, MİLGEM Projesi ve İstif Sınıfı Fırkateyn Projesi gibi önemli projelerde de yer almıştır. TCG İstanbul fırkateyni, Türkiye’nin yerli ve milli üretim kapasitesini gösteren önemli bir örnektir. Gemide yer alan ileri teknoloji sistemler, Türk savunma sanayiinin gücünü yansıtmaktadır.

İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin, yerli gemi inşa kapasitesinin artırıldığını ve ana tahrik sistemleri konusunda yerlileştirme çalışmalarının devam ettiğini vurgulamıştır. Türk Deniz Kuvvetleri, yerli ve milli üretim gemilerle gücünü artırarak mavi vatanımızda etkin bir şekilde faaliyet gösterecektir.

Paylaş

Haber Hakkında Bir Yorum Yazın

Exit mobile version