Microsoft ve ABD İstihbaratı İş Birliği

Microsoft, ABD’nin istihbarat kurumları için özel olarak geliştirdiği yeni yapay zeka modeli ile dikkatleri üzerine çekti. ABD istihbarat kurumları artık çok gizli bilgileri analiz etmek için bu yeni yapay zeka modelinden faydalanabilecekler.

Yapay Zeka Modeli ve Güvenlik

Microsoft’un geliştirdiği yapay zeka modeli, internetten tamamen bağımsız olarak çalışabilmektedir. Bu durum, ABD istihbarat kurumlarının gizli bilgileri daha güvenli bir şekilde analiz etmelerine olanak tanımaktadır. Model, GPT4 tabanlı olup güvenlik ve güvenilirlik konularına büyük önem verilerek internetten izole edilmiş bir bulutta bulunmaktadır.

Yapay Zeka Uygulamasının Kapsamı

Microsoft’un ABD istihbaratına sunduğu yapay zeka uygulaması, 10.000 kişinin kullanımına açıktır. Bu özel yapay zeka sistemi, sadece ABD hükümeti tarafından erişilebilen bir ağ üzerinde bulunmaktadır. Modelin statik bir yapıda olması, gizli bilgilerin platforma girmesini engelleyerek veri güvenliğini sağlamaktadır.

Microsoft, ABD’nin istihbarat kurumları için internetten tamamen bağımsız olarak çalışabile yeni bir yapay zeka modeli geliştirdi. ABD istihbarat kurumları bu yapay zekayı kullanarak artık çok gizli bilgileri analiz etmek için son teknolojinin gücünden faydalanabilecek. ABD’li şirketin üst düzey yöneticisi ise ilk defa büyük bir dil modelinin internetten tamamen ayrı olarak çalıştığını söyledi.

Microsoft’tan ABD istihbaratına yapay zeka desteği Bilindiği üzere OpenAI, Microsoft ve Google’ın ünlü yapay zekaları ChatGPT, Copilot ve Gemini internete yani buluta bağlı olarak çalışıyor. Bununla birlikte istihbarat kurumlarının da sürekli olarak artan miktardaki gizli bilgileri anlamlandırması ve analiz etmesi giderek zorlaşıyor. Bu noktada ise yapay zekanın kullanımı bir çözüm olarak görülüyor. İstihbaratta yapay zekanın kullanımı ise esasında riskli bir durum, zira bu modeller verileri bir saldırı durumunda dışarıya sızdırabilir veya bir saldırı ile farklı sonuçlar üretebilir. Microsoft’un stratejik görevler ve teknolojiden sorumlu baş teknoloji sorumlusu William Chappell, bu gibi güvenlik ve güvenilirlik sorunlarını çözmek için GPT4 tabanlı modeli ve onu destekleyen temel unsurları internetten izole edilmiş bir buluta yerleştirdiklerini söyledi. Bunlarla birlikte ABD’nin istihbarat kurumlarından CIA, bir süredir üretken yapay zekayı süreçlerine eklemek istiyor. CIA’in Ulusötesi ve Teknoloji Misyon Merkezi Direktör Yardımcısı Sheetal Patel’e göre istihbarat verilerinde üretken yapay zekayı kullanmak için bir yarış var ve istihbarat için yapay zekayı kullanan ilk ülke bu yarışı kazanacak. 10.000 kişi bu yapay zekayı kullanacak Microsoft, ABD istihbaratı için inşa ettiği sistemin tamamlanması 18 ay kadar sürdü. Bu sistem, sadece ABD hükümeti tarafından erişilebilen özel bir ağ üzerinde bulunuyor. Bununla birlikte bu sistemdeki özel GPT-4 modeli statik, yani değişmeyen bir yapıda. Chappell, bu şekilde hükümetin modelini “temiz” tutabileceğini ve gizli bilgilerin platforma girmesini önleyebileceğini söyledi. Aktarılanlara göre bu yapay zekayı teorik olarak yaklaşık 10.000 kişi kullanacak. Bu sistem halihazırda devreye de girmiş durumda. Önümüzdeki süreçlerde sistem test edilecek, bir sorun bulunmaz ise onaylanacak. Ancak bu yapay zekaya hangi kurumların erişeceği belirsiz, bilindiği üzere ABD’de 18 istihbarat teşkilatı bulunuyor.

Paylaş

Haber Hakkında Bir Yorum Yazın

Exit mobile version