Yüksek Beklentiler, Yabancı Yatırımcıların Çekinceleri

Seçimlere az bir süre kala Borsa İstanbul’da tansiyon yüksek seyrediyor. Yabancı finans kuruluşlarının olumlu açıklamaları ve Fitch’in not artış kararı, borsada istenilen yükselişi getiremedi. Yılbaşından bu yana zayıflayan yabancı ilgisi, enflasyon endişeleri ve Merkez Bankası’nın sıkılaşma politikaları, TL mevduatlarını cazip hale getirirken borsayı olumsuz etkiliyor.

TCMB Faiz Kararı ve Piyasa Beklentileri

Bugün açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararı, piyasalar için önemli bir belirleyici olacak. Faiz artış beklentileri güçlenirken, enflasyon ve ekonomideki yavaşlama endişeleri yatırımcıların tercihlerini etkiliyor. Uzmanlar, şirketlerde ve hisse senedi piyasasında etkilerin arttığını belirtiyor. TL mevduat faizlerindeki yükseliş, sabit getirili enstrümanlara olan ilgiyi artırıyor.

Risk Primindeki Yükseliş ve CDS Değişimleri

Türkiye’nin risk primi (CDS) 341 baz puana yükselerek son dönemde en yüksek seviyeye ulaştı. Yükseliş, aktif kontratların değişiminden kaynaklanıyor. Risk primi, seçim öncesi 700 baz puana kadar yükselmiş, ancak sonrasında düşüş göstermişti. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not kararları için risk primi önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Uzman Görüşleri ve Piyasa Tahminleri

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru’ya göre, piyasada yükseliş beklentileri, belirsizliklerin devam etmesiyle sınırlı kalabilir. Seçimler ve TCMB’nin alacağı ekonomik tedbirler, piyasanın seyrini belirleyecek unsurlar arasında yer alıyor. Hande Şekerci ise bankacılık endeksinde yükseliş beklentisi olduğunu ve bankaların BIST100 endeksinde daha güçlü konuma gelebileceğini vurguluyor.

Paylaş

Haber Hakkında Bir Yorum Yazın

Exit mobile version