Geçtiğimiz yıllarda Elon Musk tarafından satın alınan Twitter, daha sonra daha kapsayıcı bir platform olma vizyonuyla X ismini aldı. Ancak bu vizyonun yanında Musk’ın satın alım için harcadığı serveti geri kazanma misyonu da devam ediyor. O denli ki artık X platformunda çıkan sponsorlu-reklam dolandırıcılara kapı açıyor.

X (Twitter) sponsorlu paylaşımları ve reklam verenler denetlenmiyor!

Sosyal medya platformlarında birçok reklam içeriği görebiliyoruz. Bunlar platforma nazaran değişmekle birlikte bazen Google reklamları olabilirken bazen de site ve uygulama aracılığıyla paylaşılan reklamlar olabiliyor.

Platformlar bu reklamları her ne kadar denetlediğini söylüyor olsa da aslında bu kontrollerin o kadar da sıkı olmadığını ve isteyen her dolandırıcının burada parayı ödeyerek istediği içeriği paylaşabileceğini görüyoruz.

Nitekim bu örnekte de X’te birden fazla hesaptan gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklandığını ima eden montaj görseller ile sponsorlu paylaşım yapıldığını görüyoruz. Ama bu kadarla kalmıyor. Paylaşımın çabucak altında Kaynak kısmında gardenssweet isimli bitkiler üzerine bir sitenin linki ve ismi yer alıyor.

Fakat linki yahut paylaşımı tıkladığınızda bu site yerine farklı bir site açılıyor. Burada ise Mynet logosu yer alan bir haber sitesi açıldığı görülüyor. Evet sol üstte logo var ve ortada X paylaşımıyla alakası olmayan clickbait bir içerik var, fakat bu da uydurma.

Yukarıda yer alan adres çubuğuna baktığınızda ise aslında Mynet’te olmadığınızı görüyorsunuz. Hatta Mynet logosunu tıkladığınızda Trader AI logolu bir diğer site açılıyor. Lakin bu da bir öbür kopyalanmış uydurma arayüz. Bunu da yeniden domaine bakarak anlayabiliyoruz.

Yani X’te gezinirken tahminen de ilginizi çeken yahut merak uyandırdığı ve altında küçük harflerle sponsorlu yazdığını için görmeden tıkladığınız yahut X platformunun kontrolüne güvenerek tıkladığınız bir paylaşım, sizi farklı bir yere götürebiliyor.

Peki bu paravan siteler ile ne trafik çekerek neyi hedefliyorlar? Neden X’te reklam veriyorlar?

Öncelikle isteyen herkes bu tip reklamlarla internet sitesine trafik çekebilir. Ama asıl maksatları bu değil. Buradaki örnekte Mynet’i kullanmış olsalar da aslında güvendiğiniz ve bildiğiniz birçok şirketi, siteyi ve uygulamayı taklit ediyorlar.

Hatta birçoğuna üyeliğiniz olduğu için çekinmeden giriş yapmak istiyorsunuz ve bilgilerinizi çalıyorlar. Ya da size uygulamalarını indirmeniz için bir yönlendirme yaparak tüm datalarınızı çalacak virüslü evrakları indirtebilirler. En günahsız haliyle ise üstte gördüğünüz üzere bir sitede isim, soy isim, mail adresi ve telefon numaranızı ele geçiriyorlar.

Sizlerin de bu tip paylaşımlara X’ten Instagram ve Facebook’a kadar birçok platformda rastladığınızı kestirim ediyoruz. Çünkü uzun vakittir sponsorlu-reklam paylaşımları birebir düzeyde denetleniyor. Pekala Elon Musk ve Mark Zuckerberg bunun önüne neden geçmiyor?

Aslında geçiyor. Şayet parayı verip Premium abonesi olursanız X ve Instagram’da sponsorlu-reklam paylaşımları görmüyorsunuz. Lakin para vermiyorsanız, her türlü dolandırıcının ve berbat niyetli kişinin paylaşımına maruz kalmaya devam edeceksiniz. Bu nedenle tıkladığınız temaslara dikkat etmeli ve yalnızca muteber kaynaklarla şahsî bilgilerinizi paylaşmalısınız.

Paylaş

Haber Hakkında Bir Yorum Yazın

Exit mobile version