Sanal Varlıkların Düzenlenmesinde Türkiye’nin Durumu

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF), üye ülkelerde sanal varlıklara dair düzenlemelerin geldiği aşamayı belirten bir rapor yayınladı. Türkiye raporda, belirli noktalarda eksikliklerin bulunduğu ve ilerleme kaydedilen kriterlerin olduğu şeklinde yer aldı. Haziran ayında yapılacak değerlendirme ile Türkiye’nin FATF’ın gri listesinden çıkması beklenmektedir.

FATF’ın Önemi ve Sanal Varlıkların Kullanımı

FATF, suçtan kaynaklanan malvarlıklarının aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı gibi konularda uluslararası standartları belirleyip uygulanmasını teşvik etmek amacıyla kurulmuş bir organizasyondur. Son rapora göre, sanal varlıkların uluslararası ve sınırsız doğası nedeniyle düzenlemelerdeki eksikliklerin global ölçekte ciddi sonuçlara yol açabileceği vurgulanmıştır. Sanal varlıkların terörizmi finanse etmek için kullanıldığı ve fidye yazılımı olaylarının arttığı belirtilmiştir.

Türkiye’de Sanal Varlıkların Düzenlenmesi ve Beklentiler

FATF raporunda belirtilen kriterler doğrultusunda Türkiye’de kripto para birimleri ve sanal varlıkların düzenlenmesi için adımlar atılması gerekmektedir. Kripto hizmet sağlayıcılarının ruhsatlandırılması veya tescil edilmesi, denetimlerin sağlanması ve yaptırım önlemlerinin alınması gibi düzenlemelerin yapılması önerilmektedir. Haziran ayına kadar Türkiye’den bu düzenlemelerin netleşmesi beklenmektedir.

Sektör uzmanları, düzenlemelerin kripto para ekosistemini güvenli ve şeffaf hale getireceğini ve suç faaliyetlerini önlemeye yönelik önlemleri güçlendireceğini belirtmektedir. Türkiye’nin bu alandaki düzenlemeleriyle uluslararası standartları karşılayarak kripto paraların kullanımını teşvik etmesi ve suç faaliyetlerinin önlenmesine katkı sağlaması önem arz etmektedir.

Uluslararası Düzeydeki Düzenlemeler ve Harekete Geçme Çağrısı

FATF Başkanı T. Raja Kumar, dünya genelinde kripto sektörünü düzenlemeye başlayan yetki alanlarının yüzde 30’unun altında olduğunu belirtmiştir. Bu durumun, kara para aklama ve terörün finansmanı gibi risklerle daha etkin mücadele edilmesi için daha fazla ülkenin harekete geçmesi gerektiğini gösterdiğini ifade etmiştir. Yargı bölgelerinin kripto düzenlemelerini hızlandırması ve VASP’leri lisanslandırması veya kayıt olmalarını sağlamaları gerekmektedir.

Paylaş

Haber Hakkında Bir Yorum Yazın

Exit mobile version