Ekim 2022’de Elon Musk, daha evvel Twitter olarak bilinen X platformunu satın aldı. Ardından ünlü iş insanı, söz özgürlüğünün kıymetine vurgu yaptı. Hatta kendi görüşlerini paylaşmaktan dolayı yasal meselelerle karşılaşabilecek kullanıcılara dayanak olacağını belirterek, bu türlü bir durumda onlara avukat sağlayacağını bile ifade etmişti. Şimdiye kadar tabir özgürlüğü ile ilgili açıklamalarıyla isminden kelam ettiren Elon Musk için soruşturma açıldı. İşte ayrıntılar…

Elon Musk ile mahkeme ortasında uyuşmazlık yaşandı

Kaçıranlar için geçtiğimiz günlerde Brezilya Yüksek Mahkeme hâkimi Alexandre de Moraes, ülke idaresi eski hükümette olduğu sırada X‘te (Twitter) uydurma haberler ve nefret bildirileri yaymakla suçlanan kimi kullanıcıların hesaplarının kapatılması istikametinde bir karar almıştı.

Akabinde toplumsal medya platformu da bu karara uyarak istenilen hesapların erişimini engellemişti. Lakin bir müddet sonra şirket CEO’su Elon Musk, kapatılan hesapların tekrardan açılacağını açıklamasıyla mahkeme ile Musk arasında bir uyuşmazlık başladı.

Elon Musk, mahkeme kararına meydan okudu ve hatta bu hesap kapatma talebinin ülkenin anayasasına ters olduğunu lisana getirdi. Bununla birlikte kararı veren hâkim Alexandre de Moraes‘in istifa etmesini bile istedi.

Bugün ise hakim, Elon Musk‘ı adaleti engellemekle suçlayarak soruşturmaya dahil etti. X‘in (Twitter) mahkeme kararına itaatsizlik etmekten kaçınması gerektiğini belirten yargıç, birebir vakitte şirkete kelam konusu hesaplar tekrardan kapatılana kadar her gün 19 bin 740 dolar ceza kesileceğini söz etti.

İş insanı, Brezilya’daki tüm gelirlerini kaybetme riski ve oradaki ofisinin kapatılmasıyla birlikte çalışanların da tutuklanma tehditlerine karşın prensiplerinin paradan daha değerli olduğunu vurguladı. X (Twitter), bu hesap engelleme kararına karşı türel halde gayret edecek. Bu gayretin nasıl sonuçlanacağını ise daima birlikte göreceğiz.

Öte yandan Brezilya idaresi eski hükümette olduğu sırada X‘te (Twitter) düzmece haberler ve nefret bildirileri yaymakla suçlanan şahısların tabir özgürlüğü hudutları içerisinde kalıp kalmadığının bilinmediğini de belirtelim. Lakin Musk‘ın tabir özgürlüğünü aşan bireylerin ardında durma ihtimalinin düşük olduğu kestirim ediliyor.

Peki siz bu mevzu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu tüzel savaştan kim galip çıkacak? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Paylaş

Haber Hakkında Bir Yorum Yazın

Exit mobile version